Mrkvový dort trošku jinak recept


Mrkvový dort trošku jinak recept.

Mrkvový dort trošku jinak

Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 4 velké vejce
- 200 ml rostlinného oleje
- 200 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 300 g nastrouhané mrkve
- 100 g jemně nasekaných vlašských ořechů
- 50 g kokosu
- 100 g ananasu z konzervy (dobře okapaného a nasekaného)

Krém:
- 400 g mascarpone
- 100 g měkkého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:
1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte formu na dort.
2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, skořici a špetku soli.
3. V jiné míse vyšlehejte vejce s olejem, cukrem a vanilkovým cukrem do hladka.
4. Do směsi s vejci postupně přidávejte suchou směs a míchejte, dokud nevznikne jednolitá hmotnost.
5. Přidejte nastrouhanou mrkev, nasekané ořechy, kokos a ananas. Dobře promíchejte.
6. Těsto vlijte do připravené formy a pečte přibližně 35-40 minut, nebo dokud není dort propečený (ověřte špejlí).
7. Nechte dort vychladnout před tím, než ho vyklopíte z formy.

Krém:
1. Mascarpone smíchejte s měkkým máslem, moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Vyšlehejte do hladka.
2. Chlazený dort potřete krémem a podle chuti ozdobte.

Tipy:
- Pro ještě vláčnější dort přidejte do těsta lžíci medu.
- Místo vlašských ořechů můžete použít pecany nebo je úplně vynechat, pokud má někdo alergii.
- Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat i lžíci pomerančové kůry.
- Krém můžete ochutit i trochou citronové nebo pomerančové šťávy pro osvěžující twist.
- Pokud máte rádi více vrstev, dort rozkrojte horizontálně a mezi vrstvy také nanesete krém.