Mrkvový dort s ananasem a banány recept.
- Ingredience:
-# Pro těsto:
- 200 g nastrouhané mrkve
- 100 g nastrouhaných banánů (asi 1 velký banán)
- 100 g nasekaného ananasu (čerstvého nebo konzervovaného)
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru (ideálně třtinový)
- 100 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
- 50 ml ananasového džusu (pokud používáte čerstvý ananas, jinak vodu)
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
-# Pro krém:
- 200 g mascarpone nebo měkkého krémového sýra
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte dortovou formu olejem nebo vložte pečicí papír.
2. V míse smíchejte suché ingredience - mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek, skořici a sůl.
3. V jiné míse dobře promíchejte cukr, olej a vejce, dokud nevznikne hladká směs.
4. Postupně do směsi cukru, oleje a vajec přidávejte suché ingredience a míchejte, dokud nevznikne jednolitá hmotnost.
5. Přidejte nastrouhanou mrkev, banány a ananas (i s trochou džusu, pokud používáte čerstvý ananas) a dobře promíchejte.
6. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 40-45 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá.
7. Nechte dort chladnout na mřížce než ho vyklopíte z formy.
8. Pro krém smíchejte mascarpone s moučkovým cukrem a citronovou šťávou do hladka.
9. Po úplném vychladnutí dortu ho potřete krémem a podávejte.
- Tipy:
- Pokud máte rádi ořechy, přidejte do těsta 50 g nasekaných vlašských ořechů pro extra křupavost.
- Pro extra vlhkost a chuť můžete do těsta přidat i lžíci melasy.
- Dort můžete ozdobit dalšími plody, ořechy nebo dokonce čokoládovými hoblinkami pro vizuálně atraktivní efekt.
- Ujistěte se, že jsou všechny ingredience v pokojové teplotě před přípravou, to pomůže dosáhnout lepších výsledků.
- Pokud používáte konzervovaný ananas, můžete džus z konzervy použít místo ananasového džusu v receptu.