Mrkvovo-citronový koláč recept


Mrkvovo-citronový koláč recept.

**Ingredience:**

Mouka pšeničná - 200 gramů
Prášek do pečiva - 2 lžičky
Soda bicarbona - 1 lžička
Sůl - špetka
Mletá skořice - 2 lžičky
Mletý zázvor - 1 lžička
Mletý muškátový oříšek - 1/2 lžičky
Cukr hnědý - 200 gramů
Olej rostlinný - 240 ml
Vejce - 4 kusy
Mrkev nastrouhaná - 300 gramů
Citronová kůra - z 1 citronu
Ořechy vlašské na kousky - 100 gramů

**Krém:**

Máslo - 100 gramů, změklé
Sýr krémový - 200 gramů, měkký
Cukr moučka - 100 gramů
Citronová šťáva - z 1 citronu

**Recept:**

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bicarbonu, sůl, skořici, zázvor a muškátový oříšek.
V jiné míse smíchejte hnědý cukr, olej a vejce. Dobře promíchejte.
K směsi s cukrem přidejte směs s moukou a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
Přidejte nastrouhanou mrkev, citronovou kůru a vlašské ořechy. Vše důkladně zamíchejte.
Těsto přelijte do vymazané a moukou vysypané formy.
Pečte v předehřáté troubě asi 40-45 minut.
Po upečení nechte koláč vychladnout.

**Krém:**

V míse smíchejte změklé máslo, krémový sýr, moučkový cukr a citronovou šťávu. Směs vyšlehejte do hladka.
Vychladlý koláč potřete krémem.

**Tipy:**

Pro intenzivnější chuť přidejte do těsta lžíci citronové šťávy.
Pokud preferujete méně sladký krém, můžete snížit množství moučkového cukru.
Koláč můžete ozdobit citronovou kůrou nebo nasekanými ořechy pro lepší vzhled.
Pokud nemáte rádi ořechy, můžete je z receptu vynechat nebo nahradit rozinkami či sušeným ovocem.