Mrkvové lívance recept.
Mrkvové lívance jsou skvělou volbou pro snídani nebo svačinu. Jsou nejen chutné, ale i poměrně zdravé, díky mrkvi, která je jejich hlavní součástí. Níže naleznete přehled ingrediencí, recept na přípravu a několik tipů, jak učinit vaše lívance ještě lepšími.
- Ingredience
- 2 střední mrkve
- 1 velké vejce
- 150 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- 2 lžíce rostlinného oleje (a trochu navíc na smažení)
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu (nepovinné)
- Recept
1. Mrkve oloupejte a nastrouhejte na jemno.
2. Ve střední míse smíchejte nastrouhanou mrkev, rozbité vejce, mléko, rostlinný olej, med nebo javorový sirup a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.
3. V jiné míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
4. Suchou směs postupně přidávejte do mokré směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Na pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje na střední teplotu. Lžící kladte těsto na pánev a formujte lívance. Smažte z každé strany 2-3 minuty nebo dokud nebudou zlatavé.
6. Podávejte teplé s oblíbenými toppingy, jako je jogurt, ovoce, ořechy nebo další med/javový sirup.
- Tipy
- Pro extra nadýchané lívance nechte těsto odpočívat 10 minut, než začnete smažit. To umožní prášku do pečiva trochu aktivovat.
- Experimentujte s přidáním koření, jako je skořice nebo muškátový oříšek, pro extra chuť.
- Pokud máte rádi křupavější okraje, smažte lívance na mírně vyšší teplotě a nechte je o něco déle na pánvi.
- Tyto lívance jsou skvělé i jako sladká večeře, podávané s vanilkovou zmrzlinou nebo čerstvým ovocem.
Mrkvové lívance jsou nejen chutné, ale díky mrkvi také zdrojem vitamínů a vlákniny. S těmito tipy a triky si můžete užít zdravou a chutnou snídani nebo svačinu, která potěší celou rodinu.