Mrkvová zahřívací polévka recept


Mrkvová zahřívací polévka recept.

Pro přípravu mrkvové zahřívací polévky budete potřebovat následující ingredience:

- 500 g mrkve
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- Na ozdobu: nasekaná petrželka nebo koriandr a trocha smetany nebo jogurtu

Recept na přípravu:

1. Mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
2. V hrnci rozehřejte olivový olej a na něm zpěňte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, kurkumu, zázvor a kmín. Restujte asi minutu do uvolnění vůní.
3. Do hrnce přidejte nakrájenou mrkev a promíchejte, aby se mrkev obalila kořením. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
4. Po dosažení varu snižte teplotu, přiklopte a nechte polévku vařit na mírném ohni asi 20 minut nebo dokud mrkev nebude měkká.
5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
6. Dochutíte solí a pepřem podle chuti. Polévku podávejte teplou, ozdobenou nasekanou petrželkou nebo koriandrem a s trochou smetany nebo jogurtu na povrchu.

Tipy pro dokonalou mrkvovou polévku:

- Pro intenzivnější chuť můžete mrkev a cibuli před vařením mírně zkaramelizovat.
- Pokud máte rádi pikantnější polévky, přidejte do polévky špetku chilli nebo čerstvého zázvoru.
- Polévku můžete servírovat s opečeným chlebem nebo krutony pro přidání textury.
- Experimentujte s kořením – každý má jiné preference, takže neváhejte upravit množství a typy koření podle svého gusta.