Mrkvová pomazánka V. recept


Mrkvová pomazánka V. recept.

Ingredience:
- 250 g mrkve
- 100 g másla
- 1 lžíce hořčice
- sůl podle chuti
- černý pepř podle chuti
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
- petrželka nebo pažitka pro ozdobu

Recept:
1. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemno.
2. V malém hrnci přiveďte vodu k varu a povařte nastrouhanou mrkev asi 5 minut, aby změkla. Poté vodu sceďte a nechte mrkev vychladnout.
3. V míse smíchejte změklou mrkev, měkké máslo, hořčici, drcený česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte do hladka.
4. Pokud je směs příliš suchá, můžete přidat trochu vody nebo další lžíci másla pro lepší konzistenci.
5. Hotovou pomazánku ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
6. Pomazánku dejte do mísy a ozdobte nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžete přidat trochu chilli nebo jiného pálivého koření.
- Pomazánku můžete použít jako náplň do sendvičů nebo jako dip k zelenině.
- Pokud preferujete hladší konzistenci pomazánky, můžete celou směs rozmixovat ponorným mixérem.
- Mrkvová pomazánka chutná nejlépe, když je servírována chladná, ideálně po několika hodinách strávených v lednici.