Mrkvová pomazánka recept


Mrkvová pomazánka recept.

Mrkvová pomazánka je jednoduchá, chutná a zdravá volba pro rychlý oběd nebo svačinu.

Ingredience:
- 4 středně velké mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce jemně nasekaného čerstvého koriandru nebo petrželky

Recept:
1. Mrkve očistěte a nastrouhejte na jemno.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na velmi malé kousky.
3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nasekanou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlatět.
4. Přidejte nastrouhanou mrkev a česnek. Restujte několik minut, dokud mrkev nezměkne.
5. Ochutnejte směs kmínem, solí a černým pepřem. Promíchejte a nechte na mírném ohni dusit dalších 5 minut. V případě potřeby můžete přidat trochu vody, aby směs nebyla příliš suchá.
6. Po uvaření nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.
7. Přidejte citronovou šťávu a koriandr nebo petrželku. Důkladně promíchejte.
8. Pomazánku můžete podávat chlazenou nebo při pokojové teplotě. Skvěle chutná na čerstvém pečivu nebo jako dip k zelenině.

Tipy:
- Pro extra krémovou texturu můžete přidat do pomazánky lžíci bílého jogurtu nebo tvarohu.
- Mrkvovou pomazánku můžete obohatit o další bylinky dle chuti, jako je například tymián nebo majoránka.
- Pro veganskou verzi se ujistěte, že používáte veganský jogurt nebo ho úplně vynechte.
- Tato pomazánka je vynikající nejen na chléb, ale také jako základ pro zdravé wrapy.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do pomazánky trochu chilli papričky nebo několik kapek tabasca.