Mrkvová polévka s řapíkatým celerem recept
Mrkvová polévka s řapíkatým celerem je zdravá a lahodná volba pro každodenní stravování. Zde je návod, jak ji připravit:
Ingredience:
500 g mrkve
300 g řapíkatého celeru
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 l zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý černý pepř
hrst čerstvého petrželového listu
smetana nebo kokosové mléko pro zjemnění (volitelně)
Recept:
Oloupejte a nakrájejte mrkev, cibuli a řapíkatý celer na menší kousky. Česnek oloupejte a nasekejte.
Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud nebude sklovitá.
Přidejte nakrájený česnek, mrkev a řapíkatý celer. Restujte vše společně několik minut.
Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Snížte teplotu a nechte polévku vařit, dokud není zelenina měkká, což by mělo trvat asi 20 minut.
Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka.
Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Můžete přidat trochu smetany nebo kokosového mléka pro zjemnění chuti.
Před podáváním posypte nakrájeným petrželovým listem.
Tipy:
Pro intenzivnější chuť můžete před přidáním vývaru zeleninu zlehka zakaramelizovat.
Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do polévky špetku chilli prášku nebo čerstvého chilli.
Mrkvová polévka se skvěle hodí s křupavým pečivem nebo jako lehký hlavní chod s kouskem maso nebo rybou.
Uložení: Polévku můžete uchovávat v lednici po dobu až 3 dní nebo zamrazit pro pozdější použití.
Tato polévka je nejen výživná, ale také skvěle zahřeje v chladných dnech.