Mrkvová polévka s pomerančem recept


Mrkvová polévka s pomerančem recept.

Ingredience
- 500 g mrkve
- 1 velký pomeranč
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 1/2 lžičky mletého zázvoru (nepovinné)
- Kousek másla pro dochucení (nepovinné)
- Na ozdobu: smetana a petrželka nebo čerstvý koriandr

Postup
1. Příprava zeleniny: Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.

2. Restování: Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nasekanou cibuli. Restujte dozlatova, poté přidejte česnek a restujte ještě asi minutu.

3. Vaření mrkve: Přidejte nakrájenou mrkev do pánve, promíchejte a nechte zeleninu chvíli opékat. Poté přilijte zeleninový vývar, přidejte mletý zázvor, pokud jej používáte, osolte, opepřete a nechte vařit na mírném ohni, dokud mrkev nezměkne, což obvykle trvá asi 20 minut.

4. Přidání pomeranče: Mezitím si připravte pomeranč. Dobře ho umyjte, nastrouhejte z něj kůru a vymačkejte šťávu. Když je mrkev měkká, přidejte do polévky pomerančovou kůru a šťávu.

5. Mixování: Celou směs rozmixujte ponorným mixérem na hladkou polévku. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.

6. Dochucení: Polévku vraťte na mírný oheň, přidejte kousek másla pro bohatší chuť (nepovinné) a dobře promíchejte. Případně dosolte a dopepřete dle chuti.

7. Servírování: Polévku rozdělte do misek, ozdobte smetanou a petrželkou nebo koriandrem a podávejte.

Tipy
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do polévky trochu kari koření nebo kurkumu.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do polévky špetku chilli nebo několik kapek tabasca.
- Tato polévka se skvěle hodí jako lehký oběd nebo večeře. Podávat můžete s čerstvým pečivem nebo topinkami.
- Pomeranč můžete nahradit mandarinkou pro jemnější a sladší chuť.