Mrkvová polévka s koriandrem recept.
Mrkvová polévka s koriandrem je lahodná a zdraví prospěšná pokrmi, která vás zahřeje v chladných dnech. Tento recept je jednoduchý na přípravu a výsledkem je krémová, aromatická polévka, která zasycí a potěší chuťové pohárky.
Ingredience:
- 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 konzerva kokosového mléka (400 ml)
- Čerstvý koriandr, nasekaný
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
Recept:
1. V hlubokém hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, osmažte dozlatova.
2. Přidejte nakrájenou mrkev a smažte dalších 5 minut, dokud mrkev lehce nezměkne.
3. Do hrnce přidejte mletý koriandr a kurkumu, promíchejte a nechte koření chvilku rozvonět.
4. Následně přilijte zeleninový vývar, přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Polévku nechte pomalu vařit asi 20 minut, dokud mrkev není měkká.
5. Po uvaření mrkve odstavte hrnec z ohně. S pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte na hladký krém. Pokud máte rádi hrubší texturu, nemusíte mixovat úplně dohladka.
6. Vraťte hrnec na mírný oheň a vmíchejte kokosové mléko. Ohřívejte, ale nevařte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a černým pepřem.
7. Podávejte teplou, posypanou čerstvým koriandrem.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete mrkev a cibuli před vařením na chvíli upéct v troubě.
- Pokud nemáte rádi kokosové mléko, můžete použít smetanu nebo mléko, ale výsledná chuť bude lehce odlišná.
- Polévku můžete dozdobit i praženými semínky dýně nebo slunečnice pro přidanou texturu.
- Podávejte s čerstvým pečivem nebo topinkami pro kompletní jídlo.