Mrkvová polévka s cizrnou a nivou recept


Mrkvová polévka s cizrnou a nivou recept.

Ingredience:
- 500 g mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g cizrny (konzerva)
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g nivy
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvý koriandr nebo petržel pro ozdobu

Recept:
1. Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
2. V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne se zlato hnědit.
3. Přidejte česnek a restujte dalších pár minut, dokud neuvolní svou vůni.
4. Přidejte nakrájenou mrkev a restujte vše společně asi 5 minut.
5. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu a nechte polévku pomalu vařit, dokud mrkev není měkká, asi 20 minut.
6. Přidejte cizrnu (sceděnou a opláchnutou, pokud používáte konzervovanou) a vařte dalších 10 minut.
7. Mezitím nivu nakrájejte na malé kostičky.
8. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou konzistenci. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
9. Přidejte polovinu nakrájené nivy do polévky a promíchejte, dokud se sýr nerozpustí.
10. Polévku dochuťte solí a pepřem dle chuti.
11. Polévku rozlijte do misek, posypte zbylou nivou a ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželí.

Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžete přidat do polévky trochu červené papriky nebo chilli vloček.
- Pokud máte rádi krémovější polévky, můžete přidat trochu smetany nebo kokosového mléka.
- Tato polévka se skvěle hodí i jako předkrm při slavnostní večeři.
- Pro veganskou variantu vynechte nivu nebo ji nahraďte veganskou alternativou.
- Polévku můžete podávat s čerstvým pečivem nebo topinkami pro kompletní jídlo.