Mrkvová polévka s bramborem recept.
Mrkvová polévka s bramborem je jednoduchá, zdravá a lahodná volba pro každého, kdo hledá rychlý a vydatný oběd nebo večeři. Zde je návod, jak ji připravit.
**Ingredience**
- 500 g mrkve
- 2 středně velké brambory
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvý petržel nebo pažitka pro ozdobu
**Recept**
1. Nejprve si připravte všechny ingredience. Mrkev a brambory očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
2. V hlubokém hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne se zlatavě barvit.
3. Přidejte česnek a restujte další 1 minutu, aby se uvolnily jeho aroma.
4. Do hrnce přidejte nakrájenou mrkev a brambory, promíchejte a nechte zeleninu asi 5 minut restovat.
5. Poté zeleninu zalijte zeleninovým vývarem, osolte, opepřete a přiveďte k varu.
6. Jakmile polévka začne vařit, snižte teplotu a nechte ji pomalu vařit pod pokličkou asi 20 minut, nebo dokud nejsou brambory a mrkev měkké.
7. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
8. Polévku před podáváním ještě jednou ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
**Tipy**
- Pro pikantnější variantu můžete přidat špetku chilli nebo kari koření.
- Mrkvovou polévku můžete podávat s křupavým pečivem nebo topinkami.
- Pro krémovější texturu můžete do polévky přidat lžíci smetany nebo kokosového mléka.
- Ozdobte čerstvými bylinkami jako je petržel nebo pažitka pro zvýraznění chuti a atraktivnější vzhled.
Tato polévka je nejen chutná, ale i plná vitamínů a minerálů, které jsou dobré pro vaše zdraví. Užijte si její přípravu a konzumaci!