Mrkvová polévka recept.
Ingredience:
- 500 g mrkve
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky
- 150 ml smetany pro vaření
Recept:
1. Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kusy. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na drobno.
2. Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli. Restujte ji, dokud nezezlátne, poté přidejte česnek a restujte ještě minutu.
3. Přidejte nakrájenou mrkev a sušené bylinky. Vše společně restujte asi 5 minut.
4. Do hrnce nalijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Následně snižte teplotu a nechte polévku vařit na mírném ohni cca 20 minut nebo dokud mrkev nebude měkká.
5. Polévku z hrnce odstraňte z plotny a pomocí ponorného mixéru ji rozmixujte na hladkou konzistenci. Pokud máte raději řidší polévku, můžete přidat více vývaru.
6. Polévku vraťte na mírný oheň, přidejte smetanu a důkladně promíchejte. Přiveďte k mírnému varu, ale nevařte.
7. Dochutěte solí a pepřem dle chuti. Podávejte teplou.
Tipy:
- Pro extra krémovost můžete přidat do polévky lžíci másla nebo trochu olivového oleje před podáváním.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do polévky trochu červené papriky nebo chilli.
- K polévce skvěle pasují opečené krutony nebo čerstvý chléb.
- Pro veganskou verzi polévky nahraďte smetanu pro vaření kokosovým mlékem nebo jinou rostlinnou alternativou.
- Na zvýraznění chuti můžete do hotové polévky přidat několik kapek citronové šťávy.