Mrkvová oříšková bábovka recept
Ingredience pro mrkvovou oříškovou bábovku zahrnují mouku, cukr, olej, vejce, nastrouhanou mrkev, mleté ořechy (ideálně vlašské), mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Případně můžete přidat skořici nebo muškátový oříšek pro zvýraznění chuti.
Recept začíná tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů Celsia. Ve velké míse smíchejte suché ingredience – mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a sůl. V jiné míse důkladně promíchejte vejce s cukrem, až vznikne světlá pěna. Postupně přilévejte olej a mléko. Přidejte mleté ořechy a nastrouhanou mrkev. Nakonec suchou směs vmíchejte do tekuté a vše důkladně promíchejte, aby vznikla jednolitá směs.
Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, nebo dokud není bábovka upečená (ověřte špejlí). Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout v formě, poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy pro dokonalou bábovku: Přidání skořice nebo muškátového oříšku dodá bábovce zajímavý nádech. Také můžete experimentovat s přidáním rozinek nebo kandovaného ovoce, které předem obalíte v mouce, aby se nesleply a nespadly na dno formy. Na závěr můžete bábovku pocukrovat moučkovým cukrem nebo přelít čokoládovou polevou.