Mrkvová krémová polévka recept


Mrkvová krémová polévka recept.

**Ingredience**
- 500 g mrkve
- 1 středně velká brambora
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky
- Sůl a pepř dle chuti
- Kousek másla nebo smetany pro jemnější chuť (volitelně)
- Na ozdobu čerstvé bylinky jako je petržel nebo kopr

**Recept**
1. Oloupejte a nakrájejte mrkev a bramboru na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nasekejte.
2. V hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud nezměknou, asi 2-3 minuty.
3. Přidejte nakrájenou mrkev, bramboru a sušený tymián nebo majoránku. Osolte, opepřete a promíchejte, aby se ingredience spojily s cibulí a česnekem.
4. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přikryjte a nechte vařit na mírném ohni, dokud mrkev a brambory nejsou měkké, kolem 20-25 minut.
5. Po uvaření vypněte plamen a nechte polévku chvilku vychladnout. Poté ji rozmixujte ponorným mixérem nebo v mixéru, dokud není hladká.
6. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru, aby měla správnou konzistenci.
7. Polévku vraťte zpět do hrnce, přidejte kousek másla nebo trochu smetany pro jemnější chuť (pokud používáte) a ohřejte. Případně dochuťte solí a pepřem.
8. Podávejte teplou, ozdobenou čerstvými bylinkami.

**Tipy**
- Pro pikantnější verzi můžete přidat špetku chilli nebo pár kapek čerstvého limetkového džusu před podáváním.
- Polévku můžete podávat s opečenými krutony nebo čerstvým pečivem pro větší sytost.
- Experimentujte s přidáním jiných koření dle vaší chuti, například kari prášek pro exotický nádech.
- Polévku můžete uchovávat v lednici až 3 dni nebo zamrazit pro pozdější použití.