Mrkvová buchta recept.
**Ingredience:**
- 250 g hrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- 4 velké vejce
- 200 ml oleje
- 200 g cukru (může být i méně podle chuti)
- 400 g jemně nastrouhané mrkve
- 100 g mletých vlašských ořechů (nemusí být)
**Recept:**
1. Předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a mletou skořici.
2. V jiné velké míse rozšlehejte vejce s cukrem do pěny. Postupně přilévejte olej a dále šlehejte.
3. Do směsi s vejci a cukrem vmíchejte nastrouhanou mrkev a mleté vlašské ořechy. Důkladně promíchejte.
4. Nakonec do této směsi přidejte suché ingredience a vše opět důkladně promíchejte.
5. Hotové těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45-60 minut, nebo dokud není buchta pevná a testovací špejle vyjde čistá.
7. Nechte vychladnout, před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem nebo politým čokoládovým ganache.
**Tipy:**
- Pokud chcete buchtu vláčnější, můžete přidat do těsta 50 ml ananasového džusu.
- Pro extra mrkvový efekt můžete do těsta vmíchat i trochu nastrouhaného zázvoru nebo muškátového oříšku.
- Místo vlašských ořechů se dají použít také pekanové ořechy nebo je úplně vynechat.
- Buchta se skvěle hodí i s krémem z mascarpone nebo jemným krémem z krémového sýra.
- Pro ozvláštnění můžete do těsta vmíchat i hrst rozinek nebo sušených brusinek.
Tato mrkvová buchta je velmi oblíbená díky své vláčnosti a bohaté chuti. Experimentováním s různými přísadami si ji můžete přizpůsobit přesně k vašim chutím.