Mrkvová bábovka recept.
- Ingredience
- 250 g mrkve
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 100 ml oleje
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- rozinky nebo ořechy podle chuti (volitelné)
- Recept
1. Pečicí formu na bábovku si připravte vymazáním tukem a vysypáním moukou.
2. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemno.
3. Vejce rozšlehejte s cukrem do pěny.
4. Postupně přidávejte olej a dále šlehejte.
5. V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.
6. Suchou směs přidejte do tekuté, přimíchejte nastrouhanou mrkev a pokud chcete, přidejte i rozinky nebo nasekané ořechy.
7. Těsto důkladně promíchejte a přelijte do připravené formy na bábovku.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Přesnost pečení ověřte špejlí.
9. Hotovou bábovku nechte chvíli vychladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Tipy
- Pro extra šťavnatou bábovku přidejte do těsta lžíci medu nebo javorového sirupu.
- Povrch bábovky můžete po upečení potřít rozpuštěnou čokoládou nebo polevou z citronové šťávy a moučkového cukru pro svěží chuť.
- Mrkvovou bábovku můžete servírovat sama o sobě, nebo s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro bohatší zážitek.
- Pokud máte rádi kořenitější varianty, klidně přidejte do těsta i mletý zázvor nebo muškátový oříšek.