Mrkev po bengálsku recept.
Mrkev po bengálsku je chutný a zdravý recept, který v sobě kombinuje sladkost mrkve s aromatickými kořeními typickými pro bengálskou kuchyni.
Ingredience
K ořeštění 500 g mrkve kterou oloupejte a nastrouhejte
1 lžíce hořčičného oleje
1/2 lžičky římského kmínu
1/4 lžičky kurkumy
1/4 lžičky mletého chilli
1/4 lžičky cukru
Sůl podle chuti
2 lžíce strouhaného kokosu
Šťáva z jednoho limetky
Několik lístků čerstvé koriandru pro ozdobu
Recept
Zahřejte hořčičný olej v pánvi a přidejte římský kmín. Jakmile začne praskat, přidejte nastrouhanou mrkev. Směs smažte na středním plameni. Smažení by nemělo trvat déle než pět minut, aby mrkev zůstala křupavá. Přidejte kurkumu, mleté chilli, cukr a sůl. Dobře promíchejte a smažte ještě asi dvě minuty. Nakonec přidejte strouhaný kokos a směs dobře promíchejte. Vypněte plamen a přidáte šťávu z limetky. Mrkev po bengálsku podávejte ozdobené lístky čerstvého koriandru.
Tipy
Mrkev po bengálsku můžete podávat jako přílohu k hlavním jídlům nebo jako část zdravé svačiny. Pokud preferujete vegan verzi, ujistěte se, že používáte veganský cukr. Tento recept je velmi flexibilní; můžete přidat i jiné druhy koření podle své chuti, například garam masala nebo čerstvý zázvor pro intenzivnější chuťový zážitek.