Mřížkový koláč s rebarborou recept


Mřížkový koláč s rebarborou recept.

Ingredience pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli

Ingredience pro náplň:
- 500 g rebarbory
- 100 g cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový cukr

Ingredience pro posyp:
- moučkový cukr

Recept:
1. Začneme přípravou těsta. V míse smícháme hladkou mouku, cukr a špetku soli. Přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a rychle zpracujeme v drobenku. Poté přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout do lednice na 30 minut.
2. Mezitím připravíme náplň. Rebarboru očistíme, nakrájíme na menší kousky a smícháme v míse s cukrem, vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem.
3. Vyválíme tři čtvrtiny těsta na pomoučeném vále na velikost formy. Těsto položíme do vymazané a moukou vysypané formy, vytvoříme okraje.
4. Na těsto rovnoměrně rozložíme náplň.
5. Zbylé těsto vyválíme a nakrájíme na proužky, které použijeme k vytvoření mřížky na povrchu koláče.
6. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut, dokud není povrch zlatavý.
7. Po upečení necháme koláč vychladnout a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do náplně přidat kůru z jednoho bio citronu.
- Pokud máte rádi křupavější povrch, můžete před pečením povrch koláče potřít rozšlehaným vejcem.
- Rebarboru můžete kombinovat s jahodami pro sladší variantu koláče.
- Ujistěte se, že rebarbora je dobře očištěná a nakrájená na menší kousky, aby se lépe propojila s ostatními ingrediencemi a byla měkčí po upečení.