Mramorová bábovka recept.
Mramorová bábovka je klasický dezert, který se skvěle hodí ke kávě nebo čaji. Příprava není složitá a výsledek stojí za to.
Ingredience
Pro přípravu mramorové bábovky budete potřebovat 250 gramů másla, 250 gramů cukru, 4 vejce, 350 gramů polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 100 ml mléka a 1 lžičku vanilkového extraktu.
Recept
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů Celsia. Máslo s cukrem utřete do pěny. Postupně přidávejte vejce a důkladně je začleňte do směsi. Přidejte vanilkový extrakt. V jiné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva. Tuto směs postupně za stálého míchání přidávejte do másla s cukrem. Nakonec přilijte mléko a vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
Rozdělte těsto na dvě části. Do jedné z nich vmíchejte kakao. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Do formy střídavě nalijte bílé a kakaové těsto. Pro lepší mramorový efekt můžete těsto mírně promíchat vidličkou.
Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut. Bábovku kontrolujte špejlí nebo tenkým nožem – pokud je čistá, je bábovka upečená. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, a poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy
Pro extra vláčnost můžete do těsta přidat lžíci kysané smetany. Pokud máte rádi ořechy, přidejte do kakaové části těsta hrst nasekaných ořechů pro přídavnou texturu a chuť. Bábovku můžete po upečení pocukrovat moučkovým cukrem nebo polité čokoládovou polevou.