Mozečkové knedlíčky recept.
Mozečkové knedlíčky jsou tradiční českou specialitou, která se obvykle podává jako příloha k masitým pokrmům. Příprava této pochoutky vyžaduje určitou míru zručnosti, ale s náležitým návodem to zvládne každý. Níže naleznete ingredience, recept a několik tipů, jak připravit dokonalé mozečkové knedlíčky.
**Ingredience:**
- 250 g telecího mozku
- 1 žemle (nebo rohlík)
- 2 lžíce másla
- 2 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička petrželové naťě, jemně nasekané
- Sůl a pepř dle chuti
- Muškátový oříšek (nepovinné)
**Recept:**
1. Nejprve je potřeba telecí mozek řádně připravit. Mozek nechte asi 30 minut máčet ve studené vodě, poté vodu vyměňte a tento krok zopakujte. Po vymáčení mozky pečlivě očistěte a odstraňte veškeré blány a krevní sraženiny.
2. Následně mozky vložte do hrnce s lehce osolenou vodou a nechte je asi 10 minut počítaje od okamžiku, kdy voda začne vařit, pomalu vařit. Poté mozky vyjměte a nechte je vychladnout.
3. Žemli nakrájejte na malé kostičky a namočte v troše mléka nebo vody, aby změkla.
4. V míse rozšlehejte másla s rozšlehanými vejci, přidejte změklou žemli, petrželovou nať, mouku, sůl, pepř a případně špetku muškátového oříšku. Důkladně vše promíchejte.
5. Do směsi nakrájejte na malé kousky předem uvařený a vychladlý mozek. Směs opatrně, ale důkladně promíchejte.
6. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a lžící tvarujte z připravené směsi knedlíčky, které do vody opatrně vkládejte.
7. Knedlíčky vařte na mírném ohni asi 5 minut po tom, co vyplavou na povrch.
8. Uvařené knedlíčky pomocí děrované naběračky vyjměte a podávejte jako přílohu k masitým pokrmům.
**Tipy:**
- Před vařením mozku můžete přidat do vody citronovou šťávu, která pomůže odstranit specifický zápach.
- Pro zvýraznění chuti můžete do směsi přidat trochu strouhaného parmezánu.
- Pokud máte rádi bylinky, zkuste do směsi přidat i jemně nasekaný čerstvý estragon nebo majoránku.
- Knedlíčky jsou velmi jemné, proto při vaření zacházejte s nimi opatrně, aby se nerozpadly.
Dobrou chuť!