Morkovo-drožďové nočky recept.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky sušeného droždí nebo 20 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 2 střední mrkve
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného másla nebo oleje
- moučkový cukr nebo med na podávání
Recept:
1. Do větší mísy prosejte hladkou mouku.
2. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle.
3. V malém hrnci mírně ohřejte mléko, aby bylo vlažné, ne horké. Rozmíchejte v něm droždí a cukr, nechte 5-10 minut odpočinout, až droždí začne pracovat a tvořit pěnu.
4. K mouce přidejte nastrouhanou mrkev, špetku soli, vejce, rozpuštěné máslo nebo olej a nakonec přilijte mléko s droždím.
5. Vše důkladně promíchejte, až získáte hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete přidat trochu mléka. Pokud je naopak příliš řídké, přidejte mouku.
6. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud se objem nezdvojnásobí.
7. Po vykynutí těsto opět promíchejte. Pomocí dvou lžic tvarujte z těsta nočky a opatrně je vkládejte do vroucí vody.
8. Vařte nočky asi 5-7 minut, dokud nevyplavou na povrch a nejsou pevné na dotek.
9. Hotové nočky vyjměte děrovanou lžící a podávejte posypané moučkovým cukrem nebo polité medem.
Tipy:
- Pro aromatickější chuť můžete do těsta přidat trochu nastrouhané citronové kůry nebo vanilkový cukr.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do těsta trochu skořice nebo muškátového oříšku.
- Nočky jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je také skladovat v chladničce a před podáváním je jemně ohřát.