Morkovo-drožďové knedlíčky recept.
Morkovo-drožďové knedlíčky jsou skvělou přílohou k masovým pokrmům nebo mohou sloužit jako hlavní jídlo. Zde je kompletní průvodce, jak je připravit.
**Ingredience:**
- 250 g hladké mouky
- 1 malá mrkev
- 1 balíček sušeného droždí (7 g)
- 1/2 lžičky cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1 dl mléka
- 1 lžíce oleje
- 1 vejce
**Recept:**
1. Nejprve si připravíme kvásek. V teplém mléce rozmícháme droždí a cukr. Necháme asi 10 minut stát, dokud nezačne kvásek pracovat a objeví se na povrchu pěna.
2. Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno.
3. V míse smícháme mouku s olejem, solí, vejcem a nastrouhanou mrkví. Přidáme připravený kvásek a vše dobře promícháme, dokud těsto nebude hladké a nelepí se. Pokud je těsto příliš tuhé, může se přidat trochu mléka. Naopak, pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
4. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Z vykynutého těsta tvarujeme malé knedlíčky. Můžeme použít dvě lžíce nebo ruce navlhčené vodou, aby se těsto nelepilo.
6. V hrnci přivedeme k varu vodu a opatrně do ní vkládáme knedlíčky. Povaříme asi 10-15 minut, dokud nevyplavou na povrch a nejsou pevné na dotek.
7. Hotové knedlíčky vyjmeme šumákem a podáváme.
**Tipy:**
- Pro aromatický nádech můžete do těsta přidat trochu nastrouhaného zázvoru nebo muškátového oříšku.
- Pokud preferujete vegan verzi, vejce můžete vynechat a mléko nahradit rostlinným mlékem. V tomto případě možná budete muset přizpůsobit množství mouky, aby těsto drželo pohromadě.
- Knedlíčky jsou skvělé jako příloha k omáčkám nebo můžete experimentovat s jejich servírováním například s bylinkovým dipem jako samostatného jídla.