Moravská jitrnice recept


Moravská jitrnice je tradiční česká uzenina, která se vyrábí převážně z vepřových vnitřností a má jemnou, kořeněnou chuť. Příprava je náročnější, ale výsledek stojí za to.
Ingredience:

1 kg vepřových jater
1 kg vepřového bůčku bez kosti
500 g vepřových ledvin
500 g vařeného vepřového masa
2 velké cibule
250 ml mléka
150 g strouhanky
sůl
majoránka
česnek
mletý černý pepř
střeva pro plnění

Recept:

Nejdříve si připravte všechny vnitřnosti. Játra a ledviny důkladně očistěte a nakrájejte na menší kusy. Bůček nakrájejte také na menší kousky. Vařené maso rozmělněte.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kousky. Na pánvi ji osmahněte dozlatova.
Všechny masové suroviny společně s osmaženou cibulí umeleme na masovém mlýnku.
Směs přendejte do velké mísy, přidejte mléko, strouhanku, drcený česnek, majoránku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, dokud nebude směs jednolitá.
Střeva dobře propláchněte a začněte je plnit masovou směsí. Snažte se, aby do střev nezůstával vzduch.
Naplněná střeva uvážeme na obou koncích, aby vznikly jednotlivé jitrnice.
Jitrnice vařte v mírně osolené vodě asi 20 minut, nebo dokud nejsou pevné na dotek.
Po uvaření je můžete ihned podávat, nebo ještě osmahnout na pánvi pro křupavější povrch.

Tipy:

Při mletí masa se ujistěte, že je maso dobře očištěné od nečistot a případných svalových blan.
Majoránku a česnek přidávejte podle chuti, někdo má rád výraznější chuť, jiný preferuje jemnější.
Jitrnice jsou výborné jak teplé tak studené a hodí se k různým příležitostem, od snídaně po večerní svačinu.