Monkey bread se sýrovým fondue recept


Monkey bread se sýrovým fondue recept.

Monkey bread se sýrovým fondue je neodolatelná kombinace slaného pečiva a lahodného sýrového umocnění. Je to skvělý recept pro společenské večery nebo jako netradiční snack. V následujících odstavcích najdete, jak si tento pokrm připravit doma.

**Ingredience**

Pro monkey bread:
- 500 gramů hladké mouky
- 1 balení sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 250 ml teplého mléka
- 50 gramů rozpuštěného másla
- 2 stroužky česneku, rozmačkané
- 150 gramů strouhaného sýra (gouda nebo cheddar)
- Máslo na potření formy

Pro sýrové fondue:
- 200 gramů kvalitního sýra (například Gruyère nebo Emmentaler)
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 150 ml bílého vína
- 1 stroužek česneku, rozmačkaný
- Čerstvě mletý černý pepř

**Recept**

1. V míse smíchejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Přidejte teplé mléko a rozpuštěné máslo a hnětte těsto, dokud nebude hladké a pružné. Nechte těsto kynout pod utěrkou na teplém místě asi hodinu.

2. Mezitím připravte sýrové fondue. V malém hrnci rozpusťte máslo a přidejte mouku. Za stálého míchání vytvořte jíšku. Postupně přilévejte bílé víno a nechte omáčku zhoustnout. Přidejte nastrouhaný sýr, rozmačkaný česnek a černý pepř. Míchejte, dokud sýr úplně nerozteče. Dejte stranou.

3. Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na malé kousky. Každý kousek obalte ve strouhaném sýru a rozmačkaném česneku. Mírně vymaštěnou formu na pečení naplňte těmito kousky těsta. Nechte ještě asi 30 minut kynout.

4. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Pečte monkey bread 30-35 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Po upečení nechte chvilku odpočinout a poté podávejte s teplým sýrovým fondue.

**Tipy**

- Pro extra chutný monkey bread můžete do těsta přidat bylinky jako je rozmarýn nebo tymián.
- Při přípravě sýrového fondue můžete experimentovat s různými druhy sýrů podle vaší chuti.
- Pokud máte raději pikantnější verzi, můžete do fondue přidat trochu chilli papričky.