Minestrone recept


Minestrone recept.

Minestrone je klasická italská polévka, která je známá svou hustotou a bohatostí na zeleninu. Existuje mnoho variant této polévky, ale základ tvoří čerstvá sezónní zelenina, vývar, rajčata, fazole a často se přidává i těstovina nebo rýže. Zde je základní recept a několik tipů, jak si připravit vlastní lahodný minestrone.

**Ingredience:**
- Oliva nebo jiný rostlinný olej - 2 lžíce
- Cibule - 1 středně velká, nakrájená
- Mrkev - 2, nakrájené
- Celer - 2 stonky, nakrájené
- Česnek - 2 stroužky, jemně nasekané
- Brambory - 2 střední, oloupané a nakrájené na kostičky
- Zelený fazolky - 100 g, nakrájené
- Konzervovaná rajčata - 400 g
- Zeleninový vývar - 1,5 l
- Konzervované fazole (např. bílé nebo červené fazole) - 400 g, opláchnuté a okapané
- Malé těstoviny (např. ditalini nebo makaróny) - 100 g
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř - podle chuti
- Parmezán - na dochucení
- Čerstvá bazalka nebo petržel - na ochucení

**Recept:**
1. V hlubokém hrnci zahřejte olej na středním ohni. Přidejte cibuli, mrkev a celer. Osmažte, dokud zelenina lehce nezměkne, přibližně 5 minut.
2. Přidejte česnek a smažte další minutu.
3. Přidejte brambory, zelené fazolky, konzervovaná rajčata s jejich šťávou a zeleninový vývar. Zvýšte teplotu a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přikryjte a vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezačne měknout, asi 20 minut.
4. Přidejte fazole a těstoviny, vařte podle návodu na obalu těstovin, dokud nejsou al dente.
5. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte teplou, posypanou parmezánem a ozdobenou čerstvou bazalkou nebo petrželí.

**Tipy:**
- Minestrone je vynikající polévka pro využití zbytků zeleniny. Neváhejte přidat jakoukoli zeleninu, kterou máte po ruce.
- Pro vegetariánskou verzi se ujistěte, že používáte vegetariánský vývar.
- Polévka se dobře uchovává a další den chutná ještě lépe, když se chutě spojí.
- Pro hustší a bohatší polévku můžete část fazolí rozmixovat a přidat zpět do polévky.
- Přidáním různých druhů bylinek a koření můžete vytvořit nové varianty chutí.