Milánská polévka recept.
Milánská polévka je lahodná a zahřívající italská specialita, která je ideální na chladné večery. Její příprava je poměrně jednoduchá a výsledkem je bohatá a chutná polévka, která potěší nejen milovníky italské kuchyně.
Ingredience:
- 1 l hovězího vývaru
- 200 g mletého hovězího masa
- 50 g celeru
- 50 g mrkve
- 50 g petržele (kořene)
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g parmazánu (nastrouhaného)
- 2 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- 100 g těstovin (např. krátké maccheroni nebo orzo)
Recept:
1. Nejprve si připravte zeleninu - celer, mrkev, petržel a cibuli očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Česnek jemně nasekejte.
2. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou zeleninu společně s česnekem. Osmažte, dokud zelenina nezměkne, ale nezhnědne.
3. Přidejte mleté hovězí maso a vařte, dokud není maso plně uvařené. Pravidelně promíchávejte.
4. Do hrnce přilijte hovězí vývar a přiveďte k varu. Přidejte sušené oregano a bazalku. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
5. V malé misce rozšlehejte vejce s nastrouhaným parmazánem. Tuto směs pomalu a za stálého míchání přilijte do hrnce s polévkou. Tím vznikne krémová a bohatá textura polévky.
6. Přidejte těstoviny a vařte dle návodu na obalu, dokud nejsou al dente.
7. Polévku podávejte horkou, posypanou dalším parmazánem a čerstvými bylinkami dle chuti.
Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete do polévky přidat trochu červeného vína během smažení zeleniny.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do polévky trochu červené papriky nebo chilli vloček.
- Milánská polévka je vynikající i jako základ pro experimentování, takže neváhejte přidat další oblíbené ingredience, jako jsou houby nebo různé druhy zeleniny.
- Polévka je skvělá i na druhý den, kdy se chutě ještě více prolnou.