Mikulášské hubinky recept


Mikulášské hubinky recept.

Mikulášské hubinky jsou tradičním vánočním cukrovím, které připomíná svým tvarem malé houby. Pro jejich přípravu budete potřebovat následující ingredience:

Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžíce kysané smetany
- 1 lžička prášku do pečiva
- citronová kůra z jednoho citronu

Na polevu a dekoraci:
- 100 g moučkového cukru
- 1 bílek
- čokoláda na vaření
- strouhaný kokos nebo mleté ořechy pro posypání

Recept:
1. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte moučkový cukr, žloutky, kysanou smetanu, nastrouhanou citronovou kůru a nakonec přidávejte postupně nakrájené máslo. Zpracujte těsto, které by mělo být hladké a nelepivé. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka.
2. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici asi hodinu.
3. Po odpočinutí těsto rozválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi 3 mm. Vykrájejte malé kruhy, které budou sloužit jako kloboučky hubinek, a malé válečky, které poslouží jako nožičky.
4. Nožičky pečte při 180 °C asi 5 minut, než lehce zezlátnou. Kloboučky pečte asi 8-10 minut, než jsou zlatavé.
5. Mezitím připravte polevu smícháním moučkového cukru s bílkem. Měli byste získat hustou hmotu, kterou lze použít jako lepidlo.
6. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
7. Po upečení a vychladnutí pečiva slepte nožičky s kloboučky pomocí polevy.
8. Poté namáčejte kloboučky hubinek do rozpuštěné čokolády a posypte je dle chuti kokosem nebo mletými ořechy.
9. Nechte čokoládu ztuhnout.

Tipy pro dokonalé Mikulášské hubinky:
- Těsto udržujte chladné, aby se s ním lépe pracovalo.
- Při pečení nožiček a kloboučků sledujte pečení, aby se nepřipekly.
- Pokud chcete, aby byly hubinky barevné, můžete do polevy přidat potravinářské barvivo.
- Pro extra lesk můžete čokoládové kloboučky ještě přelít polevou z moučkového cukru a vody.
- Hubinky skladujte v uzavřené nádobě, aby zůstaly křehké.

Tato vánoční pochoutka je nejen chutná, ale díky svému vzhledu i velmi dekorativní. Hodí se skvěle na vánoční stůl nebo jako milý dárek.