Meruňkový táč kynutý recept


Meruňkový táč kynutý recept.

Meruňkový táč kynutý je skvělou volbou pro sladké letní pochutnání. Jedná se o kynutý koláč, který je obložený svěžími meruňkami. Příprava není příliš složitá, ale vyžaduje trochu času na kynutí těsta.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 70 g cukru
- 42 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- meruňky (podle potřeby a velikosti koláče, obvykle kolem 500 g)
- trochu cukru na posypání meruněk

Recept:
1. V malém hrnci zahřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Do mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechejte asi 10 minut vzejít kvásek.
2. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte sůl, zbytek cukru a promíchejte. Do směsi vmíchejte vejce a rozpuštěné máslo.
3. Do suché směsi postupně přilévejte kvásek a hněťte těsto, dokud nebude hladké a nelepí se vám k rukám. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka.
4. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Mezitím omyjte a rozpulte meruňky, odstraňte pecky.
6. Kynuté těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát přiměřený velikosti vaší pekáčku. Těsto vložte do vymazaného a moukou vysypaného plechu.
7. Na těsto pokládejte poloviny meruněk s řeznou stranou nahoru. Meruňky můžete mírně posypat cukrem.
8. Nechte ještě asi 15 minut kynout a mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
9. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud není těsto zlatavé a meruňky jsou měkké.

Tipy:
- Pro extra lesk můžete před pečením potřít těsto rozšlehaným vejcem.
- Můžete přidat do těsta trochu citronové kůry pro osvěžující citrusovou chuť.
- Pokud máte rádi sladší, můžete meruňky před pečením posypat směsí skořice a cukru.
- Pro zajímavou chuťovou variaci můžete mezi meruňky vmíchat maliny nebo borůvky.