Meruňkový koláč z tvarohového těsta recept
Ingredience pro meruňkový koláč z tvarohového těsta budete potřebovat následující
Pro těsto:
- 250 gramů hladké mouky
- 125 gramů másla
- 150 gramů tvarohu
- 70 gramů cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
Pro náplň:
- 500 gramů meruněk
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
Recept na přípravu meruňkového koláče z tvarohového těsta
1. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte tvaroh, cukr, vejce, špetku soli a nakrájené máslo. Zpracujte hladké těsto, které nechte v lednici odpočinout alespoň 30 minut.
2. Mezitím omyjte meruňky, rozkrojte je na poloviny a vyjměte pecky. Poloviny meruněk posypte vanilkovým cukrem a obyčejným cukrem smíchaným se skořicí.
3. Vyválejte těsto na pomoučněné pracovní ploše na placku o velikosti formy, kterou použijete. Těsto vložte do formy, přebytečné okraje přehněte nebo odstřihněte.
4. Na těsto rovnoměrně rozložte připravené meruňky.
5. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 35-45 minut, dokud není těsto zlatavé.
Tipy pro dokonalý meruňkový koláč
- Před pečením můžete těsto propíchnout vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.
- Pro extra křupavost můžete na dno formy posypat trochu strouhanky, což pomůže absorbovat šťávu z meruněk.
- Koláč je výborný podávaný vlažný s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.
- Pokud máte rádi sladší, můžete meruňky před pečením posypat ještě trochou cukru.
S těmito kroky a tipy si jistě užijete výborný meruňkový koláč připravený z tvarohového těsta.