Meruňkový koláč z remosky recept.
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- 500 g meruněk
Na drobenku:
- 50 g másla
- 50 g cukru
- 100 g hladké mouky
Recept:
1. V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli. Přidejte změklé máslo, cukr a vejce. Zpracujte těsto, které pak nechte asi 30 minut odpočinout v chladničce.
2. Mezitím si připravte meruňky. Omyjte je, rozpulte na poloviny a vyjměte kůstky.
3. Těsto rozválejte na velikost dna remosky a vložte ho do vymazané a moukou vysypané formy remosky.
4. Na těsto rovnoměrně rozložte poloviny meruněk řeznou stranou nahoru.
5. V malé míse připravte drobenku. Smíchejte máslo, cukr a mouku a promněte mezi prsty, abyste vytvořili drobivou směs.
6. Drobenku rovnoměrně rozsypejte na meruňky.
7. Remosku zavřete a koláč pečte přibližně 35 až 40 minut, nebo dokud není drobenka zlatavá a ovoce měkké.
Tipy:
- Pokud máte rádi kořeněné chutě, do těsta nebo na ovoce můžete přidat trochu skořice nebo vanilkový cukr pro zvýraznění chuti meruněk.
- Pro křupavější drobenku můžete přidat do směsi hrubě nasekané ořechy, například vlašské nebo lískové.
- Koláč je nejlepší podávat vlažný, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.
Tento jednoduchý recept na meruňkový koláč z remosky je perfektní pro letní období, kdy jsou meruňky nejšťavnatější a nejsladší. Remoska je skvělá na pečení tohoto koláče, protože zajistí rovnoměrné propečení a krásně křupavou drobenku. Užijte si toto lahodné letní pohoštění!