Meruňkový koláč se smetanovou peřinou recept


Meruňkový koláč se smetanovou peřinou recept.

Ingredience:

Pro těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 125 g másla
- 1 vejce
- Špetka soli

Pro náplň:
- 500 g meruňek
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice

Pro smetanovou peřinu:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 balíček vanilkového cukru

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180°C. V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte vejce a nakrájené máslo. Rychle zpracujte těsto, až bude hladké. Nechť odpočívá v chladu na 30 minut.
2. Mezitím omyjte meruňky, rozpulte je a vyjměte pecky. Pokud jsou meruňky velké, můžete je nakrájet na menší kousky.
3. Těsto rozválejte na pomoučněném povrchu a vložte do vymazané a moukou vysypané formy. Přebytečné okraje odstřihněte.
4. Na těsto rovnoměrně rozložte meruňky. Posypte je směsí cukru a skořice.
5. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25 minut, nebo dokud nejsou meruňky měkké a těsto zlatavé.
6. Zatímco se koláč peče, ušlehejte smetanu s cukrem moučka a vanilkovým cukrem do tuhého šlehačky.
7. Hotový koláč nechte chvíli vychladnout, poté rozetřete na něj smetanovou peřinu.
8. Před podáváním můžete koláč dále ozdobit čerstvými meruňkami nebo mátou.

Tipy:
- Pro výraznější chuť přidejte do smetany lžičku mandlového extraktu.
- Pokud máte rádi křupavou kůrku, můžete na těsto přidat před pečením trochu hrubě mletých mandlí.
- Vyzkoušejte také s jiným ovocem podle sezóny, například s jahodami nebo borůvkami.
- Aby byl koláč vláčnější, můžete na těsto před naložením meruněk rozetřít tenkou vrstvu marmelády, například meruňkové.