Meruňkové čtverce s tvarohem recept.
Meruňkové čtverce s tvarohem jsou lahodným dezertem, který si zamilujete pro jeho svěží chuť a jednoduchost přípravy. Ideální na léto, kdy jsou meruňky na vrcholu své sezóny.
Ingredience:
Těsto:
- 200g hladké mouky
- 100g másla
- 70g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Náplň:
- 500g tvarohu (měkkého, ve vaničce)
- 100g cukru
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 500g meruňek (čerstvých nebo z kompotu)
Poleva:
- 200ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
Recept:
1. Předehřejte si troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
2. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte vejce a máslo nakrájené na malé kousky. Zpracujte těsto, které poté vyválejte a vložte na připravený plech.
3. V další míse smíchejte tvaroh, cukr, vejce a vanilkový cukr do hladké směsi.
4. Rozetřete tvarohovou náplň na připravené těsto.
5. Meruňky omyjte, rozpulte, odstraňte pecky a nakrájejte na menší kousky. Rozložte je rovnoměrně na tvarohovou směs.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud není těsto zlatavé.
7. Nechte dezert vychladnout a mezitím si připravte polevu. Smetanu s cukrem moučka šlehejte, dokud nevznikne tuhá šlehačka.
8. Rozetřete šlehačku na vychladlý dezert a pokud máte, ozdobte čerstvými meruňkami nebo lístky máty.
Tipy:
- Pokud nemáte čerstvé meruňky, můžete použít i meruňky z kompotu, ale nezapomeňte je dobře scedit, aby náplň nebyla příliš mokrá.
- Pro extra křupavé těsto můžete do něj přidat hrst mletých ořechů nebo mandlí.
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť, přidejte do tvarohové směsi kůru z jednoho citronu.
- Tento dezert je možné uchovávat v lednici a je dokonce ještě lepší druhý den, když se chutě pevně spojí.