Meruňková povidla recept.
Ingredience na meruňková povidla zahrnují meruňky, cukr a citronovou šťávu. Množství cukru může záviset na sladkosti meruněk a osobní preferenci.
Nejprve meruňky důkladně umyjte a vykostěte. Ovoce poté nakrájejte na menší kousky. Pokud preferujete hladší konzistenci povidel, meruňky můžete rozmixovat.
Meruňky dále vložte do velkého hrnce a přidejte cukr. Množství cukru se může lišit, ale obvyklý poměr je asi polovina váhy ovoce. Přidejte i několik lžic citronové šťávy, která pomůže zachovat barvu povidel a dodá jim trochu kyselosti.
Směs zahřívejte na středním plameni a pravidelně míchejte. Jakmile meruňky začnou pustit šťávu a směs se začne lehce vařit, snižte teplotu a nechte povidla pomalu bublat. Důležité je směs stále míchat, aby se nepřipálila.
Vaření může trvat několik hodin, závisí na množství a jak hustá povidla preferujete. Jakmile má směs požadovanou konzistenci, je možné ji odstavit z ohně.
Pro delší trvanlivost je dobré povidla rozlít do předem sterilizovaných sklenic, zavřít a otočit víčkem dolů, aby došlo k vakuovému uzavření.
Tip na zlepšení Při vaření můžete do povidel přidat vanilkový lusk pro jemnější chuť, nebo trochu skořice či hřebíčku pro kořeněnější variantu. Povidla jsou skvělá nejen na pečivo, ale také jako doplněk k jogurtům, zmrzlině nebo jako náplň do koláčů.