Meruňková polévka recept


Meruňková polévka recept.

Meruňková polévka je lahodná a neobvyklá volba, která přináší osvěžující změnu do vašeho jídelníčku. S následujícím receptem si můžete připravit tuto výjimečnou polévku, která v sobě kombinuje sladkost meruněk s jemnými kořeněnými tóny.

Ingredience:

- 500 g čerstvých meruněk
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého skořice
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu pro sladší variantu
- Kysaná smetana nebo jogurt pro podávání
- Čerstvá mátová nebo bazalková listy pro ozdobu

Recept:

1. Nejprve si připravte meruňky. Meruňky omyjte, rozpulte, vyjměte pecky a nakrájejte na menší kousky.
2. Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli a česnek.
3. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a na něm zpěňte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte česnek a krátce osmahněte.
4. Přidejte nakrájené meruňky do hrnce, promíchejte a nechte chvíli podusit.
5. Poté přilijte vodu nebo zeleninový vývar, přidejte zázvor, skořici a med (nebo javorový sirup) a dochuťte solí a pepřem.
6. Polévku vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud nejsou meruňky měkké.
7. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém.
8. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru, aby měla příjemně krémovou konzistenci.
9. Polévku podávejte teplou nebo chladnou, ozdobenou kysanou smetanou nebo jogurtem a listy máty nebo bazalky.

Tipy:

- Pro intenzivnější chuť meruňky můžete použít kombinaci čerstvých a sušených meruněk.
- Pokud preferujete veganskou variantu, vynechte kysanou smetanu nebo jogurt, nebo použijte jejich rostlinné alternativy.
- Tato polévka je výborná i jako studená letní pochoutka.
- Pro pikantnější variantu můžete přidat špetku čili nebo cayenne pepř.