Meruňková kolečka recept


Meruňková kolečka recept.

Ingredience pro meruňková kolečka:
- 250 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
- meruňkový džem nebo povidla na plnění

Recept:
1. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte změklé máslo a žloutek. Vše rychle propracujte do hladkého těsta.
2. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladničce odpočinout alespoň hodinu.
3. Chlazené těsto vyválejte na pomoučněné pracovní desce na tloušťku asi 3 mm. Vykrájejte kolečka pomocí formičky nebo skleničky. Polovině koleček vykrojte uprostřed menší otvor (budou sloužit jako vrchní části).
4. Přendejte kolečka na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180°C dozlatova, asi 8-10 minut. Nechte je po upečení chvilku vychladnout na plechu a pak přesuňte na mřížku, aby zcela vychladla.
5. Na dolní plné kolečko nanesete malou lžičku meruňkového džemu a přiklopte jej kolečkem s vykrojeným otvorem. Lehce přimáčkněte, aby se džem rozprostřel, ale nevytékal ven.
6. Hotová kolečka můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat vanilkový cukr nebo jemně nastrouhanou kůru z bio citronu.
- Pokud máte rádi, můžete do meruňkového džemu přidat trochu rumu pro pikantnější chuť.
- Nechte meruňková kolečka alespoň hodinu odpočinout po naplnění, aby se chutě slučovaly.
- Ujistěte se, že kolečka jsou zcela vychladlá před naplněním, aby se džem neroztekl.