Meruňková buchta s mákem recept


Meruňková buchta s mákem recept.

Meruňková buchta s mákem je sladká pochoutka, která kombinuje svěží chuť meruněk s bohatou texturou a chutí máku. Je to ideální recept na léto, kdy jsou meruňky v sezóně, ale díky dostupnosti konzervovaného ovoce ho můžete připravit kdykoliv během roku.

Ingredience:

- 200 g másla nebo margarínu
- 150 g cukru
- 4 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 200 g mletého máku
- 500 g meruněk (čerstvých nebo konzervovaných)
- 100 ml mléka
- vanilkový cukr (podle chuti)

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. V míse utřete máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce a důkladně míchejte.
3. Do směsi přidejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a mletý mák. Dobře promíchejte.
4. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijte trochu mléka, aby bylo hladké a snadno se s ním pracovalo.
5. Vymažte pekáč máslem a vysypte moukou. Těsto rovnoměrně rozprostřete na dno pekáče.
6. Meruňky rozpulte, odstraňte pecky a rozložte je řeznou stranou dolů na těsto.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 35-45 minut, dokud buchta nezezlátne a tester nevyjde čistý.

Tipy:

- Pro intenzivnější chuť máku můžete přidat do těsta lžíci mákového oleje.
- Pokud používáte konzervované meruňky, nezapomeňte je před použitím dobře okapat.
- Pro extra lesk můžete hotovou buchtu potřít meruňkovou marmeládou nebo glazurou.
- Pokud máte rádi křupavou kůrku, posypte povrch buchty před pečením trochou hrubého cukru.
- Tato buchta je vynikající servírovaná teplá s vanilkovou zmrzlinou nebo studená s šlehačkou.

Meruňková buchta s mákem je výborným způsobem, jak využít sezónní ovoce a přinést na stůl něco výjimečného. Užijte si její přípravu i chuť!