Meruňková bublanina recept


Meruňková bublanina recept.

Meruňková bublanina je tradiční český dezert, který se vyznačuje svou jednoduchostí a vynikajícím chutným výsledkem. Tato sladká pochoutka se skládá z nadýchaného těsta a sladkých meruněk, které ji při pečení krásně provoní. Ideální je na letní odpoledne k šálku dobré kávy nebo čaje.

Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vejce
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- špetka soli
- 500 g meruněk (vypeckovaných a přepůlených)
- moučkový cukr pro posypání (volitelné)

Recept:
1. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky ušlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu.
2. Žloutky smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidejte olej a mléko, dobře promíchejte.
3. Do směsi žloutků přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Lehce promíchejte.
4. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
5. Těsto vylejte do vymazané a moukou vysypané formy. Na těsto rozložte přepůlené meruňky řeznou stranou nahoru.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut, dokud bublanina nezíská zlatavou barvu a tester nevyjde čistý.
7. Po upečení nechte bublaninu vychladnout a před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

Tipy:
- Pro ještě šťavnatější meruňkovou bublaninu můžete přidat na dno formy vrstvu drobenky, která absorbuje část šťávy z meruněk a přidá bublanině zajímavou texturu.
- Pokud meruňky nemáte, můžete je nahradit jiným ovocem podle sezóny, například jahodami, borůvkami nebo švestkami.
- Bublanina je nejlepší čerstvě upečená, ale dobře chutná i druhý den, kdy je těsto krásně promeruňkované.
- Při pečení sledujte bublaninu, protože každá trouba peče trochu jinak a doba pečení se může mírně lišit.