Merenkový dort se smetanou recept


Merenkový dort se smetanou recept.

**Ingredience:**

- 4 velké bílky
- 250 g cukru krupice
- 1 lžička octa
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- Ovoce na ozdobu (například jahody, kiwi, maliny)

**Recept:**

1. Předehřejte troubu na 120 °C. Na pečicí papír nakreslete kruh o průměru asi 20 cm jako šablonu pro váš meruňkový dort.

2. Ve velké míse vyšlehejte bílky do tuhých sněhů. Postupně přidávejte cukr krupici, po jedné lžíci, a šlehejte, dokud směs nebude lesklá a tvrdá.

3. Poté opatrně vmíchejte ocet a kukuřičný škrob, aby se směs spojila, ale zůstala nadýchaná.

4. Tuto směs nanesete na připravený pečicí papír, uhladíte podle šablony a vytvoříte malou prohlubeň uprostřed, aby se tam vešla smetana a ovoce.

5. Pečte v předehřáté troubě přibližně 1 hodinu a 15 minut. Meruňkův dort by měl mít křupavou kůrku a měkký střed. Po upečení nechte dort vychladnout v troubě s mírně otevřenými dveřmi.

6. Mezitím vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem do tuhé konzistence. Vychladlý meruňkový dort vyjměte z trouby, opatrně sundejte pečicí papír a na střed dortu nanesete smetanu.

7. Nakonec ozdobte dort čerstvým ovocem podle vaší chuti.

**Tipy:**

- Meruňkový dort je nejlepší podávat ihned po přípravě, kdy je kůrka ještě křupavá a smetana svěží.
- Pokud chcete, aby byl dort sladší, můžete přidat více cukru do bílků nebo použít sladší ovoce.
- Pro extra lesk na ovoci můžete ovoce před podáváním potřít malým množstvím rozpuštěné marmelády.
- Pokud chcete, aby byl meruňkový dort barevnější, můžete do bílkové směsi přidat několik kapek potravinářské barvy.