Medovo-ořechová rýže recept.
Recept na medovo-ořechovou rýži je sladká pochoutka, která vám může zpříjemnit den nebo posloužit jako originální příloha.
Ingredience zahrnují rýži basmati, med, ořechy podle výběru (například vlašské, lískové nebo pekanové), máslo, skořici a sůl.
Začneme tím, že si dobře propláchneme rýži basmati pod tekoucí vodou. Rýži dáme vařit dle návodu na obalu, obvykle se vaří v poměru 1 díl rýže ku 2 díly vody. Důležité je rýži osolit.
Mezitím si na suché pánvi opražíme ořechy. Pozor, ať nepřipálíme, stačí, když lehce zezlátnou. Opražené ořechy necháme vychladnout a následně je hrubě nasekáme.
V malém rendlíku rozpustíme máslo a přidáme med. Směs zahřejeme, ale nevaříme.
Uvařenou rýži scedíme a vložíme zpět do hrnce. Přidáme medovo-máslovou směs a ořechy. Vše důkladně promícháme. Na závěr můžeme přidat trochu skořice pro zvýraznění chuti.
Tipy pro servírování:
- Tuto sladkou rýži můžete podávat jako přílohu k masu, zvláště se hodí k drůbeži.
- Jako samostatný dezert můžete přidat na talířek ještě trochu čerstvého ovoce nebo lžíci zakysané smetany.
- Experimentujte s různými typy ořechů nebo přidejte sušené ovoce, aby jídlo získalo další rozmanitost chutí.
Medovo-ořechová rýže je jednoduché, ale efektní jídlo, které osloví milovníky sladkých i slaných chutí.