Medové perníčky recept


Medové perníčky recept.

Medové perníčky jsou tradiční vánoční cukroví, které se těší velké oblibě nejen v České republice, ale i v mnoha dalších zemích. Zde je recept na jejich přípravu.

Ingredience:
mouka pšeničná hladká - 500 g
med - 200 g
cukr krupice - 100 g
máslo - 100 g
vejce - 1 ks
kypřicí prášek do pečiva - 1 lžička
soda bikarbona - 1 lžička
směs koření na perník - 1 lžíce
citronová kůra - 1 lžíce

Recept:
Nejdříve si v hrnci zahřejte med, cukr a máslo, dokud se cukr a máslo nerozpustí a vše se nespojí do hladké směsi. Nechte vychladnout. Ve větší míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu bikarbonu, perníkové koření a citronovou kůru. Do suché směsi vmíchejte vychladlou medovou směs a vejce. Vypracujte hladké těsto, které nechte v chladu odpočinout aspoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

Po odpočinku těsto vyválejte na pomoučněném válu na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte různé tvary perníčků. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 8-10 minut, nebo dokud perníčky lehce nezhnědnou.

Tipy:
- Před pečením můžete na perníčky aplikovat bílkovou polevu nebo je po upečení ozdobit polevou cukrovou.
- Perníčky jsou chutnější, když se nechají "dozrát", uložte je proto do uzavřené nádoby a nechte odležet několik dní.
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do těsta trochu více koření nebo kousky kandovaného ovoce.

Dobrou chuť a veselé Vánoce!