Mediteránská polévka s toasty recept


Mediteránská polévka s toasty recept.

Mediteránská polévka s toasty je lahodný lehký pokrm, který spojuje chutě typické pro středomořskou kuchyni. Tento recept je poměrně jednoduchý a výsledkem je výživná a chutná polévka, která skvěle chutná s křupavými toasty.

**Ingredience:**
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalky
- 400 g konzervovaných rajčat v kusech
- 1 litr zeleninového vývaru
- 100 g čerstvého špenátu
- 1 konzerva cizrny, propláchnutá a odkapaná
- Sůl a pepř dle chuti
- Bageta nebo chléb na toasty

**Postup:**
1. V hluboké pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej a přidejte cibuli. Restujte asi 2 minuty, dokud cibule nezměkne.
2. Přidejte česnek, mrkev, oregano a bazalku. Restujte další 2 minuty.
3. Do pánve přidejte konzervovaná rajčata a zeleninový vývar. Přiveďte k varu a pak snižte teplotu. Nechte pomalu vařit asi 20 minut, aby se chutě spojily a mrkev změkla.
4. Přidejte špenát a cizrnu. Vařte, dokud špenát nezměkne, asi 5 minut. Ochutnejte a případně dochutíte solí a pepřem.
5. Mezitím si připravte toasty z bagety nebo chleba. Toasty můžete opečt na pánvi nebo v toasteru a potřít olivovým olejem nebo česnekovým máslem pro extra chuť.
6. Polévku podávejte horkou s toasty.

**Tipy:**
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do polévky přidat trochu sušených rajčat nebo oliv.
- Polévku můžete ozdobit parmezánem nebo čerstvými bylinkami jako je bazalka nebo oregano.
- Toasty mohou být také skvěle nahrazeny čerstvým ciabatta chlebem nebo focaccií.
- Pokud preferujete hustší polévku, můžete část zeleniny rozmixovat ponorným mixérem před přidáním špenátu a cizrny.