Mechový dort recept.
Ingredience:
- 200 g piškotů
- 500 ml smetany ke šlehání
- 200 g mascarpone
- 100 g cukru moučka
- 2 lžíce matcha prášku
- 300 g čerstvých jahod (nebo jiného ovoce podle chuti)
- 50 ml vody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- maliny a mandle pro ozdobu
Recept:
1. V misce smíchejte smetanu ke šlehání, mascarpone, cukr moučka a vanilkový extrakt. Vše důkladně šlehejte, dokud směs nezhoustne.
2. Do oddělené misky prosejte matcha prášek a pomalu ho vmíchávejte do části smetanového krému. Míchejte do hladka, abyste vytvořili zelený matcha krém.
3. Piškoty namočte velmi krátce v mírně oslazené vodě. Vodu mírně oslaďte cukrem podle chuti.
4. Na dno dortové formy nebo hlubokého talíře rozložte vrstvu namočených piškotů.
5. Na piškoty naneste vrstvu bílého krému, poté vrstvu matcha krému. Pokračujte střídavě, dokud nevyčerpáte oba krémy.
6. Poslední vrstva by měla být krém. Dort dejte do ledničky nejméně na 4 hodiny, nejlépe přes noc, aby dobře ztuhl.
7. Před podáváním ozdobte dort čerstvým ovocem, malinami a mandlovými plátky.
Tipy:
- Jestliže nemáte rádi matcha čaj nebo ho nemůžete sehnat, můžete použít zelené potravinářské barvivo a přidat do krému podle chuti až do dosažení požadované barvy a chuti.
- Dort můžete nechat odpočívat v lednici i déle, bude ještě lepší, protože piškoty krásně změknou a krémy se spojí.
- Pro extra lesk můžete před podáváním dort pokapat čistým leskem pro dezerty, který seženete v obchodech s pečícími potřebami.
- Nebojte se experimenterovat s ovocem na vrchu, čerstvé bobuloviny nebo kiwi dodají dortu svěží vzhled a chuť.