Mazanec z domácí pekárny recept.
Mazanec z domácí pekárny je tradiční velikonoční pečivo, které můžete snadno připravit i doma. Zde je postup, jak na to.
- Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 70 g cukru
- 2 žloutky
- 100 g másla
- 1 kávová lžička soli
- 2 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- 100 g rozinek
- 50 g nasekaných mandlí (volitelné)
- Kůra z 1 nechemicky ošetřeného citronu
- Rozpuštěné máslo a hrubý cukr na posypání
- Recept
1. Rozinky nechte několik hodin nabobtnat v rumu.
2. V mírně vlažném mléce rozpusťte droždí a lžíci cukru. Nechte vzejít kvásek.
3. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, žloutky, změklé máslo v pokojové teplotě, sůl, citronovou kůru, rozinky s rumem a nakonec přilijte kvásek.
4. Ingredience důkladně promíchejte a hněťte, dokud nezískáte hladké a elastické těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka. Nakonec vmíchejte nasekané mandle.
5. Těsto v míse přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
6. Po vykynutí těsto krátce propracujte a vložte do formy na pečení, kterou jste si předtím vymazali máslem nebo vyložili pečicím papírem.
7. Nechte těsto na teplém místě ještě asi 30 minut nakynout.
8. Rozehřejte pečící troubu na 180 °C.
9. Mazanec potřete rozpuštěným máslem a posypte hrubým cukrem.
10. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35-45 minut, dokud není mazanec krásně zlatavý. Upečenost ověřte špejlí - po zapíchnutí do mazance by měla vyjít suchá.
11. Po upečení nechte mazanec na mřížce vychladnout.
- Tipy
- Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat i kandované ovoce.
- Před pečením můžete mazanec ozdobit vyšlehaným bílkem a posypat mandlovými plátky nebo perlovým cukrem pro krásný lesk a křupavou povrchovou vrstvu.
- Pokud chcete, aby byl mazanec vláčnější a měkčí, po upečení ho můžete ihned zabalit do čisté utěrky a nechat tak vychladnout.
- Mazanec si uchovává svou čerstvost několik dní, pokud je uskladněn v uzavřené nádobě na chladném místě.
S tímto receptem a tipy se vám podaří připravit perfektní mazanec přímo ve vaší domácí pekárně. Vychutnejte si sladký začátek jara ve společnosti rodiny a přátel.