Masový závin s paprikou recept.
Ingredience:
- 500 g listového těsta
- 500 g mletého masa (vepřové, hovězí nebo směs)
- 1 velká cibule, nadrobno nakrájená
- 2 červené papriky, nakrájené na kousky
- 2 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 vejce, lehce rozšlehané
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Na středním plameni rozehřejte olej na pánvi a restujte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a papriky a restujte další 3 minuty. Přidejte mleté maso a vařte, dokud není maso hnědé a veškerá tekutina se nevyvaří. Ochutnejte solí, pepřem, mletou paprikou a tymiánem.
2. Nechte směs trochu vychladnout. Mezitím rozválejte listové těsto na lehce pomoučněné ploše na obdélník o tloušťce asi 5 mm.
3. Na těsto rovnoměrně rozprostřete masovou směs, necháte okraje asi 2 cm volné. Těsto pečlivě zrolujte, začínající od dlouhého okraje, a utvořte závin.
4. Přeneste závin na plech vyložený pečicím papírem se švem dolů. Pomocí štětce potřete povrch závinu rozšlehaným vejcem.
5. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut nebo dokud závin nezíská krásnou zlatohnědou barvu.
6. Nechte závin před podáváním několik minut odpočinout, a pak ho nakrájejte na porce.
Tipy:
- Pro pikantnější variantu přidejte do masové směsi trochu chilli vloček nebo čerstvého chilli.
- Můžete přidat také trochu nakrájeného špenátu nebo jiné zeleniny pro zvýšení nutriční hodnoty závinu.
- Aby byl závin šťavnatější, můžete do masové směsi přidat trochu rajčatového protlaku nebo kečupu.
- Pokud máte rádi sýr, posypte vrch závinu před pečením nastrouhaným sýrem pro krásnou křupavou kůrku.