Masový koláč s brokolicí recept.
Ingredience:
- 500 g hovězího mletého masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 g brokolice
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g strouhaného sýra
- 2 vejce
- 1 lžíce oleje
- sůl a pepř dle chuti
- majoránka dle chuti
- 1 balení listového těsta
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Na pánvi na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte prolisovaný česnek a krátce osmažte.
3. Přidejte mleté maso a smažte, dokud není plně uvařené. Během smažení maso dochuťte solí, pepřem a majoránkou dle chuti.
4. Brokolici rozdělte na malé růžičky a vložte do osolené vody. Vařte asi 5 minut, dokud není poloměkká. Následně brokolici sceďte.
5. Ve větší míse smíchejte smažené maso, brokolici, smetanu, strouhaný sýr a vejce. Vše důkladně promíchejte.
6. Listové těsto rozválejte a vložte do vymazané koláčové formy. Přebytečné okraje těsta odstraňte.
7. Na těsto nalijte masovou směs a rovnoměrně rozprostřete.
8. Koláč pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud není vrch zlatavý a těsto upečené.
9. Před podáváním nechte koláč několik minut odpočinout.
Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžete do směsi přidat trochu chilli papričky nebo ostrou papriku.
- Pokud preferujete jinou zeleninu, můžete brokolici nahradit například květákem nebo směsí mražené zeleniny.
- Masový koláč je výborný i na druhý den, lze jej podávat jak teplý, tak studený.
- Pro jemnější chuť můžete použít směs hovězího a vepřového mletého masa.
- K podávání se hodí čerstvý salát nebo zeleninová obloha.