Masovo-nivové kuličky s omáčkou recept


Masovo-nivové kuličky s omáčkou recept.

- Masovo-nivové kuličky s omáčkou

-# Ingredience

Pro kuličky:
- 500 g hovězího masa, mletého
- 100 g nivy, nastrouhané
- 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Pro omáčku:
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 šálek hovězího vývaru
- Sůl a černý pepř podle chuti

Pro dochucení:
- Čerstvá petržel, nasekaná

-# Recept

1. V míse smíchejte mleté hovězí maso, nastrouhanou nivu, cibuli, česnek, vejce, strouhanku, sůl a pepř. Důkladně promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
2. Z masové směsi tvarujte malé kuličky o velikosti vlašského ořechu.
3. Na velké pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte trochu oleje a kuličky na ní zprudka opečte ze všech stran, dokud nebudou ze všech stran zlatohnědé, asi 5-7 minut. Poté je vyjměte a odložte stranou.
4. Na téže pánvi připravte omáčku. Přidejte smetanu, rajčatový protlak, dijonskou hořčici, česnek a hovězí vývar. Dobře promíchejte a přiveďte k varu.
5. Vraťte kuličky do pánve s omáčkou, snižte teplotu a nechte pomalu dusit asi 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne a kuličky nejsou dobře propečené.
6. Před podáváním posypte čerstvou petrželí.

-# Tipy

- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do masové směsi trochu chilli vloček.
- Kuličky jsou výborné podávané s těstovinami, bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem, které skvěle doplní omáčku.
- Abyste získali co nejšťavnatější kuličky, nemačkejte masovou směs příliš pevně při tvarování kuliček. Jemné tvarování zajistí, že kuličky zůstanou šťavnaté a měkké i po uvaření.