Masovo-mrkvové špalíčky na houbách recept.
- Ingredience:
- 500 g mletého masa (libovolné dle chuti)
- 2 střední mrkve
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 250 g čerstvých hub (např. šampiňony)
- 1 vejce
- 100 g strouhanky
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Bylinky dle chuti (např. majoránka, tymián)
- Recept:
1. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemno. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
2. V hluboké pánvi na 1 lžíci olivového oleje zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte česnek a mrkev. Restujte asi 5 minut, dokud zelenina lehce nezměkne. Pak odstavte z plotny a nechte chvíli vychladnout.
3. V míse smíchejte mleté maso, osmaženou zeleninu, vejce, strouhanku, sůl, pepř a bylinky. Důkladně promíchejte.
4. Z masa a zeleniny vytvarujte špalíčky. Velikost upravte dle preference.
5. Do čisté pánve přidejte zbytek olivového oleje a rozehřejte. Na pánvi z obou stran opečte špalíčky dozlatova, asi 3-4 minuty z každé strany.
6. Mezitím očistěte a nakrájejte houby. Houby orestujte na troše oleje v jiné pánvi, dokud nevypustí vodu a lehce nezezlátnou. Osolte a opepřete dle chuti.
7. Podávejte špalíčky na podložce z opečených hub.
- Tipy:
- Pokud preferujete jemnější texturu mrkve v špalíčcích, můžete ji před přidáním do masa spařit.
- Pro zvýraznění chuti můžete do masa přidat i trochu worcesterské omáčky nebo sojové omáčky.
- Špalíčky jsou výborné i jako hlavní jídlo s přílohou, např. pečenými bramborami nebo čerstvým salátem.
- Zkuste experimentovat s různými druhy hub pro odlišné chuťové nuance.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do směsi trochu chilli papričky nebo čerstvého jalapeňa.