Masové kuličky v těstovinách se zeleninou recept.
Ingredience:
- 500g mletého masa (hovězí nebo směs hovězího a vepřového)
- 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 vejce
- 1/4 šálku strouhanky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce sušeného oregana
- 500g těstovin (např. spaghetti nebo penne)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 balení (cca 400g) směsi mražené zeleniny (např. brokolice, mrkev, hrášek)
- 1 sklenice (cca 700ml) rajčatové omáčky
- 100g nastrouhaného sýra (mozzarella nebo parmazán) pro posypání
Recept:
1. V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, strouhanku, sůl, pepř a oregano. Dobře promíchejte, až vznikne jednolitá směs.
2. Z masové směsi tvarujte malé kuličky, velikosti vlašského ořechu.
3. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a masové kuličky na něm z každé strany opečte dozlatova, asi 4-5 minut. Poté kuličky přesuňte na talíř a odložte stranou.
4. Ve stejné pánvi přidejte směs mražené zeleniny a restujte několik minut, dokud nezměkne. Poté přidejte rajčatovou omáčku a opečené masové kuličky. Promíchejte a nechte na mírném ohni dusit asi 10 minut.
5. Mezitím si v jiném hrnci uvařte těstoviny podle návodu na balení. Po uvaření těstoviny sceďte.
6. Hotové těstoviny smíchejte s masovými kuličkami a zeleninou v omáčce. Dobře promíchejte, aby se chutě spojily.
7. Před podáváním pokrm posypte nastrouhaným sýrem.
Tipy:
- Pro extra chuť můžete do masové směsi přidat trochu parmazánu.
- Jestli máte raději pikantnější jídla, přidejte do omáčky trochu červené papriky nebo chilli.
- Pro zdravější verzi můžete použít celozrnné těstoviny a přidat více zeleniny podle vaší chuti.
- Tento recept je výborný i jako předem připravené jídlo, které si můžete vzít s sebou do práce nebo školy.