Masové kuličky v rajské omáčce recept


Masové kuličky v rajské omáčce recept.

- Ingredience
- 500g mletého masa (hovězího nebo směs hovězího a vepřového)
- 1 střední cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžíce petrželky, jemně nasekané

-# Pro rajskou omáčku
- 1 lžíce oleje
- 1 malá cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 400g rajčat v plechovce (lze použít i čerstvá rajčata)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíčka cukru
- 1 lžička sušené bazalky nebo majoránky
- Sůl a pepř dle chuti
- Voda nebo vývar podle potřeby

- Recept
1. V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, strouhanku, sůl, pepř, papriku a petrželku. Dobře promíchejte, dokud směs nebude kompaktní.
2. Z masové směsi tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu.
3. V hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte kuličky a opečte je ze všech stran dozlatova. Poté je vyjměte a odložte stranou.
4. V téže pánvi přidejte trochu oleje, pokud je potřeba, a osmahněte cibuli s česnekem dozlatova.
5. Přidejte rajčata, rajčatový protlak, cukr, bylinky a dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu a pak snižte teplotu.
6. Do omáčky vraťte masové kuličky, přikryjte a na mírném ohni vařte cca 20 minut. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
7. Podávejte s těstovinami, rýží nebo brambory.

- Tipy
- Pro ještě jemnější masové kuličky můžete do směsi přidat trochu mléka.
- Pokud chcete, aby měly kuličky zajímavější chuť, můžete do směsi přidat i trochu nastrouhaného parmazánu.
- Rajskou omáčku můžete dělat hustší nebo řidší podle toho, jak ji máte rádi. Stačí upravit množství přidané vody nebo vývaru.
- Omáčka bude mít ještě lepší chuť, pokud ji necháte odležet přes noc.